Raw Tydzień: Dzień szósty

23 sty 2012
Raw Tydzień: Dzień szósty


Szóste menu 70% Raw Tygodnia wygląda następująco:




Śniadanie:

Koktajl „Multiwitaminowy”.

Sok z 3 marchewek, 1 buraczka, dużego plastra korzenia selera
1 banan
2 kiwi


Wyciskamy sok, a następnie blendujemy go z bananem i kiwi.

Sok z buraka wypity świeżo po wyciśnięciu to naturalny napój energetyczny :) W tym zestawieniu spodoba się także osobom, które nie przepadają za surowymi buraczkami :)



Czas przygotowania: 15 minut




Lunch do pracy:

Czarny ryż pod chmurkami z musu jabłkowego.

Ok 25 g suchego ziarna czarnego ryżu

mix sałat – masłowej i roszponki

kiełki

1 kwaśne jabłko

kilka liści melisy

1/2 łyżeczki cynamonu


Ryż czarny gotujemy przez godzinę (ja zawsze dzień wcześniej). Układamy na talerzu z mixem sałat (sałat powinno być 3 razy więcej niż ryżu) i kiełkami. Jabłko blendujemy z melisą, cynamonem i minimalną ilością wody, tak aby blender był w stanie wyrobić gładką masę. Oblewamy musem ryż i sałatkę.



Przekąska:

Kilka ulubionych owoców.




Obiad:

Groszek zielony w okręgu z fenkuła, fig, gruszki z mandarynką.

Ok 70 g suchego ziarna groszku zielonego moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez godzinę (ja zawsze dzień wcześniej).


Sałatka:

1 bulwa fenkuła

3 figi

słodka gruszka

1 mandarynka



Fenkuła, figi, gruszkę i mandarynkę kroimy, a następnie układamy na talerzu z groszkiem.



Czas przygotowania: 10 minut (jeśli groszek zielony ugotujecie poprzedniego dnia).



Pamiętamy o miarach objętościowych ;) Układam na talerzu jedną „jednostkę” jedzenia ugotowanego i do tego trzy jednostki pożywienia surowego.





Kolacja:

Sałatka z cykorii i avocado oraz szklanka soku z marchwi i natki pietruszki.



Kilka liści cykorii

małe, dojrzałe avocado

1 łyżeczka konfitury lub powideł


Kroimy cykorię i avocado, układamy na talerzu. Konfiturę rozpuszczamy w łyżce wody, polewamy sałatkę. I gotowe :)



Czas przygotowania: 10 minut



Do tego szklanka soku z marchwi i natki pietruszki.




Lista zakupów potrzebnych do zrobienia powyższego menu:


1 buraczek

duży plaster selera

1 banan

2 kiwi

ok 25 g suchego ziarna czarnego ryżu

mix sałat – masłowej i roszponki

kiełki

1 kwaśne jabłko

kilka liści melisy

1/2 łyżeczki cynamonu

kilka ulubionych owoców

ok 70 g suchego ziarna groszku zielonego

1 bulwa fenkuła

3 figi

słodka gruszka

1 mandarynka

kilka liści cykorii

małe, dojrzałe avocado

1 łyżeczka konfitury lub powideł

ok 1 kg marchwi

natka pietruszki




Lista rzeczy, które trzeba przygotować wcześniej:

ugotować czarny ryż

namoczyć i ugotować groszek zielony





Czasami zmiana diety, mogłoby się wydawać sprawa bardzo pozytywna, spotyka się z krytyką naszego otoczenia. Wiem, że wiele osób boryka się z tym. Polecam poniższe video na te gorsze momenty. Być może ktoś uzna, że zmiana zawartości własnego talerza to zbyt banalna sprawa by nazwać to przekształcaniem świata. Cóż, zmiana jednego talerza być może tak, ale każda drobna, osobista decyzja niesie za sobą reakcję otoczenia, w efekcie zmieniając je. Bo ludzie mogą reagować pozytywnie lub negatywnie, ale nigdy obojętnie, choć na pierwszy rzut oka tak to czasami wygląda. Zwiększanie osobistej świadomości jest zawsze zwiększaniem świadomości także środowiska w jakim żyjemy. Kiedy ktoś obserwuje naszą osobistą zmianę staje przed wyborem. Być może pójdzie podobną ścieżką do naszej, być może przeciwną. To nieważne. Najistotniejsze jest to, że dowiaduje się, iż ma wybór…



Foto główne: weheartit.com








Copyright Monika 2021