Raw Tydzień: Dzień siódmy

24 sty 2012
Raw Tydzień: Dzień siódmy


Siódme menu 70% Raw Tygodnia wygląda następująco:




Śniadanie:

Koktajl kakaowy.



2 banany

1 duża, słodka gruszka

2 – 3 łyżeczki kakao

1/2 szkl. wody


Wszystkie składniki blendujemy. Voila :)



Czas przygotowania: 10 minut




Lunch do pracy:

Sałatka owocowo – szpinakowa z konfiturą malinową.



Surowy szpinak (dla osób początkujących typu baby)

2 dojrzałe kiwi

3 dojrzałe mandarynki

1/2 kostki tofu (ok 120 g)

1 łyżeczka konfitury, najlepiej malinowej


Rozdrobniony szpinak układamy na talerzu, dodajemy pokrojone tofu, kiwi i mandarynki, polewamy konfiturą rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wody.



Czas przygotowania 10 minut.





Przekąska:

Ziarna słonecznika (max 25 g).





Obiad:

Quinoa z sosem musztardowym, dynią i buraczkami.



Ok 50 g suchego ziarna quinoa gotujemy przez 15 minut.


Sałatka:

Mix sałat – masłowej i roszponki

plaster dyni

1 mały buraczek

2 – 3 suszone pomidory

1/2 łyżeczki musztardy

1/2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki mleczka kokosowego



Kroimy dynię, buraczka, suszone pomidory i układamy z mixem sałat obok quinoa. Z musztardy, soku z cytryny i mleczka kokosowego przygotowujemy sos i doprawiamy nim sałatkę.



Czas przygotowania: 15 minut



Pamiętamy o miarach objętościowych ;) Układam na talerzu jedną „jednostkę” jedzenia ugotowanego i do tego trzy jednostki pożywienia surowego.





Kolacja:

Sałatka z jabłka i grejpfruta oraz szklanka soku z surowej kapusty i limonki.


1 słodkie jabłko

1 grejpfrut

plaster imbiru


Kroimy jabłko i grejpfruta. Imbir miażdżymy jak czosnek, zalewamy 2 łyżkami wody, następnie polewamy owoce.



Czas przygotowania: 10 minut



Do tego szklanka soku z surowej kapusty i limonki.

Sok z kapusty jest niezwykle zdrowy, ale mało popularny ze względu na specyficzny smak. Myślę jednak, że w połączeniu z limonką przypadnie do gustu nawet osobom, które nie bardzo przepadają za surową kapustą. Przynajmniej spróbujcie :) Do szklanki soku z kapusty dolejcie sok z jednej, dojrzałej limonki. Smakuje jak orzeźwiający koktajl :)




Lista zakupów potrzebnych do zrobienia powyższego menu:


2 banany

1 duża, słodka gruszka

2 – 3 łyżeczki kakao

surowy szpinak (dla osób początkujących typu baby)

2 dojrzałe kiwi

3 dojrzałe mandarynki

1/2 kostki tofu (ok 120 g)

1 łyżeczka konfitury, najlepiej malinowej

ziarna słonecznika (max 25 g)

mix sałat – masłowej i roszponki

ok 50 g suchego ziarna quinoa

plaster dyni

1 mały buraczek

2 – 3 suszone pomidory

1/2 łyżeczki musztardy

1/2 cytryny

2 łyżki mleczka kokosowego

1 słodkie jabłko

1 grejpfrut

plaster imbiru

duży plaster surowej kapusty (tak, aby wyszła szklanka soku)

1 limonka





Nasz wspólny Raw Tydzień dobiega końca. Jak być może zauważyliście, nie szukam diety idealnej. Bo ja nie jestem idealna, więc by nie pasowała ;) Ale ściskam Was w podziękowaniu za wspólnie spędzony czas. I mam cichą nadzieję, że odwzajemnicie :)



Foto główne: weheartit.com








Copyright Monika 2021