Jak samopoczucie po pierwszym dniu? Macie ochotę na więcej? :))
Drugie menu zimowego, 70% Raw Tygodnia wygląda następująco:
Śniadanie:
Koktajl rozgrzewający „Oh, so hot”.
Duża szklanka soku z dyni i pomarańczy, ok 350 ml (przygotowuję go z 1/2 kg dyni i 2 pomarańczy)
2 banany
1/2 łyżeczki cynamonu
ok 1 cm imbiru
Wyciskamy sok z ok 1/2 kg dyni i 2 pomarańczy (ja zawsze przygotowuję dzień wcześniej ze względu na poranne urwanie głowy ;)), blendujemy go z bananem, cynamonem i zmiażdżonym imbirem.
Czas przygotowania: 5 minut (jeśli przygotowujemy z wcześniej wyciśniętego soku).
Lunch do pracy:
Szaszłyki owocowe z tofu „Tak, możesz się poczęstować, ale tylko jednym!”
5 – 6 kiwi
duża, słodka gruszka
czerwony grejpfrut (lub inny owoc, jeśli akurat grejpfruta nie lubicie)
1/2 kostki tofu (ok 120 g)
łyżka mleczka kokosowego
wiórki kokosowe
Owoce i tofu kroimy w kostkę średniej wielkości. Owoców powinno wyjść (objętościowo) trzy razy więcej niż tofu. Nadziewamy wszystko na patyczki, obtaczamy w mleczku kokosowym i wiórkach. Świetne danie dla dzieciaków, zarówno w przygotowaniu jak i jedzeniu ;))
Czas przygotowania: 10 minut.
Przekąska:
Kilka ulubionych suszonych owoców. KILKA ;)
Obiad:
Klopsiki z kaszy gryczanej z zieloną sałatką i sosem winnym.
Klopsiki:
Ok 100 – 120 g suchego ziarna kaszy gryczanej
Ok 50 g suchych płatków owsianych
30 g pieczarek
czerwona cebula
Gotujemy kaszę gryczaną, następnie ją rozdrabniamy. Nie wiem jakim sprzętem dysponujecie bo można to zrobić w blenderze dużej mocy, maszynce do mięsa lub robocie kuchennym. Ja nie dysponuję powyższymi więc robię to w wyciskarce z końcówką do homogenizacji. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Pieczarki i cebulę kroimy dość drobno i blanszujemy na patelni (bez żadnego tłuszczu, najpierw wrzucamy cebulkę, kiedy już trochę się zeszkli i zacznie przywierać, dodajemy pieczarki). Następnie łączymy wszystko razem. Powinno wyjść mniej więcej połowę kaszy gryczanej, połowę reszty składników. Jeśli masa nie jest dostatecznie „klejąca” można dodać więcej płatków owsianych. Następnie formujemy kulki, dość mocno ugniatając. Gotowe.
Sałatka:
Duża porcja mixu sałat – roszponki, masłowej i odrobiny rukoli
duży plaster korzenia selera
garść kiełków słonecznika
3 łyżki mleczka kokosowego
kilka kropli, max 1/2 łyżeczki jęczmiennego octu słodowego lub octu winnego
świeżo zmielone siemię lniane
Korzeń selera trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim mix sałat ułożonych wcześniej na talerzu. Dodajemy kiełki. Oprószamy siemieniem. Mieszamy mleczko kokosowe i kilka kropli octu słodowego lub winnego. To prosty sos, ale wyjątkowo aromatyczny. Tylko nie przesadzajcie z jego ilością ;) Opcjonalnie zamiast octu możecie użyć soku z cytryny.
Czas przygotowania: 20-30 lub 10 minut (jeśli klopsiki przygotujecie poprzedniego dnia).
Pamiętamy o miarach objętościowych, tak? ;) Układam na talerzu jedną „jednostkę” jedzenia ugotowanego i do tego trzy jednostki pożywienia surowego.
Kolacja:
Sałatka mandarynkowo – żurawinowa i szklanka soku z dyni i marchwi
Sałatka:
kilka liści cykorii
duże jabłko
słodka mandarynka
kilka suszonych żurawin
Kroimy cykorię i jabłko, układamy na talerzu. Dodajemy żurawinę i kropimy sokiem z mandarynki.
Czas przygotowania: 10 minut.
Do tego szklanka soku z dyni i marchwi (u mnie przygotowana dzień wcześniej, u Was może być świeżo wyciśnięta ;))
Lista zakupów potrzebnych do zrobienia powyższego menu:
1 kg dyni
2 pomarańcze
2 banany
1/2 łyżeczki cynamonu
1 cm imbiru
5 – 6 kiwi
duża, słodka gruszka
czerwony grejpfrut (lub inny ulubiony owoc)
1/2 kostki tofu
4 łyżki mleczka kokosowego
wiórki kokosowe
kilka ulubionych suszonych owoców
100 – 120 g suchego ziarna kaszy gryczanej
50 g suszonych płatków owsianych, ja użyłam żytnich
30 g pieczarek
czerwona cebula
1/2 główki sałaty masłowej
garść roszponki
trochę rukoli
duży plaster korzenia selera
garść kiełków słonecznika
kilka kropli, max 1/2 łyżeczki jęczmiennego octu słodowego lub octu winnego (opcjonalnie soku z cytryny)
świeżo zmielone siemię
kilka liści cykorii
duże jabłko
słodka mandarynka
kilka suszonych żurawin
1/2 kg marchwi
patyczki do szaszłyków
Lista rzeczy, które trzeba przygotować wcześniej:
sok z dyni i pomarańczy (na poranny koktajl)
klopsiki
Pięknie :) Troszczymy się już o zdrowe pożywienie, więc zadbajmy też o kojący sen. Dla naszego organizmu jego jakość jest równie ważna jak jakość posiłków, które spożywamy. Dobranoc, słodkich snów:
Foto główne: weheartit.com