Raw Tydzień: Dzień drugi

19 sty 2012
Raw Tydzień: Dzień drugi

Jak samopoczucie po pierwszym dniu? Macie ochotę na więcej? :))



Drugie menu zimowego, 70% Raw Tygodnia wygląda następująco:




Śniadanie:

Koktajl rozgrzewający „Oh, so hot”.






Duża szklanka soku z dyni i pomarańczy, ok 350 ml (przygotowuję go z 1/2 kg dyni i 2 pomarańczy)

2 banany

1/2 łyżeczki cynamonu

ok 1 cm imbiru


Wyciskamy sok z ok 1/2 kg dyni i 2 pomarańczy (ja zawsze przygotowuję dzień wcześniej ze względu na poranne urwanie głowy ;)), blendujemy go z bananem, cynamonem i zmiażdżonym imbirem.



Czas przygotowania: 5 minut (jeśli przygotowujemy z wcześniej wyciśniętego soku).




Lunch do pracy:

Szaszłyki owocowe z tofu „Tak, możesz się poczęstować, ale tylko jednym!”






5 – 6 kiwi

duża, słodka gruszka

czerwony grejpfrut (lub inny owoc, jeśli akurat grejpfruta nie lubicie)

1/2 kostki tofu (ok 120 g)

łyżka mleczka kokosowego

wiórki kokosowe


Owoce i tofu kroimy w kostkę średniej wielkości. Owoców powinno wyjść (objętościowo) trzy razy więcej niż tofu. Nadziewamy wszystko na patyczki, obtaczamy w mleczku kokosowym i wiórkach. Świetne danie dla dzieciaków, zarówno w przygotowaniu jak i jedzeniu ;))



Czas przygotowania: 10 minut.





Przekąska:

Kilka ulubionych suszonych owoców. KILKA ;)





Obiad:

Klopsiki z kaszy gryczanej z zieloną sałatką i sosem winnym.




Klopsiki:

Ok 100 – 120 g suchego ziarna kaszy gryczanej

Ok 50 g suchych płatków owsianych

30 g pieczarek

czerwona cebula


Gotujemy kaszę gryczaną, następnie ją rozdrabniamy. Nie wiem jakim sprzętem dysponujecie bo można to zrobić w blenderze dużej mocy, maszynce do mięsa lub robocie kuchennym. Ja nie dysponuję powyższymi więc robię to w wyciskarce z końcówką do homogenizacji. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Pieczarki i cebulę kroimy dość drobno i blanszujemy na patelni (bez żadnego tłuszczu, najpierw wrzucamy cebulkę, kiedy już trochę się zeszkli i zacznie przywierać, dodajemy pieczarki). Następnie łączymy wszystko razem. Powinno wyjść mniej więcej połowę kaszy gryczanej, połowę reszty składników. Jeśli masa nie jest dostatecznie „klejąca” można dodać więcej płatków owsianych. Następnie formujemy kulki, dość mocno ugniatając. Gotowe.


Sałatka:

Duża porcja mixu sałat – roszponki, masłowej i odrobiny rukoli

duży plaster korzenia selera

garść kiełków słonecznika

3 łyżki mleczka kokosowego

kilka kropli, max 1/2 łyżeczki jęczmiennego octu słodowego lub octu winnego

świeżo zmielone siemię lniane


Korzeń selera trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim mix sałat ułożonych wcześniej na talerzu. Dodajemy kiełki. Oprószamy siemieniem. Mieszamy mleczko kokosowe i kilka kropli octu słodowego lub winnego. To prosty sos, ale wyjątkowo aromatyczny. Tylko nie przesadzajcie z jego ilością ;) Opcjonalnie zamiast octu możecie użyć soku z cytryny.



Czas przygotowania: 20-30 lub 10 minut (jeśli klopsiki przygotujecie poprzedniego dnia).


Pamiętamy o miarach objętościowych, tak? ;) Układam na talerzu jedną „jednostkę” jedzenia ugotowanego i do tego trzy jednostki pożywienia surowego.





Kolacja:

Sałatka mandarynkowo – żurawinowa i szklanka soku z dyni i marchwi




Sałatka:

kilka liści cykorii

duże jabłko

słodka mandarynka

kilka suszonych żurawin


Kroimy cykorię i jabłko, układamy na talerzu. Dodajemy żurawinę i kropimy sokiem z mandarynki.


Czas przygotowania: 10 minut.


Do tego szklanka soku z dyni i marchwi (u mnie przygotowana dzień wcześniej, u Was może być świeżo wyciśnięta ;))





Lista zakupów potrzebnych do zrobienia powyższego menu:


1 kg dyni

2 pomarańcze

2 banany

1/2 łyżeczki cynamonu

1 cm imbiru

5 – 6 kiwi

duża, słodka gruszka

czerwony grejpfrut (lub inny ulubiony owoc)

1/2 kostki tofu

4 łyżki mleczka kokosowego

wiórki kokosowe

kilka ulubionych suszonych owoców

100 – 120 g suchego ziarna kaszy gryczanej

50 g suszonych płatków owsianych, ja użyłam żytnich

30 g pieczarek

czerwona cebula

1/2 główki sałaty masłowej

garść roszponki

trochę rukoli

duży plaster korzenia selera

garść kiełków słonecznika

kilka kropli, max 1/2 łyżeczki jęczmiennego octu słodowego lub octu winnego (opcjonalnie soku z cytryny)

świeżo zmielone siemię

kilka liści cykorii

duże jabłko

słodka mandarynka

kilka suszonych żurawin

1/2 kg marchwi

patyczki do szaszłyków





Lista rzeczy, które trzeba przygotować wcześniej:

sok z dyni i pomarańczy (na poranny koktajl)

klopsiki





Pięknie :) Troszczymy się już o zdrowe pożywienie, więc zadbajmy też o kojący sen. Dla naszego organizmu jego jakość jest równie ważna jak jakość posiłków, które spożywamy. Dobranoc, słodkich snów:



Foto główne: weheartit.com









Copyright Monika 2021