Lasagne z kabaczka

18 sty 2011
Lasagne z kabaczka

Ciao amore mio! Dziś bardzo fajna i lekka potrawa, idealna na kolację dla wielbicieli kuchni włoskiej :) Przepis ten jest moją interpretacją pomysłu Russella „The Raw Chef” Jamesa.


Składniki:


Kabaczek


Sos pomidorowy:

650 g świeżych pomidorów (ok. 4 sztuki),

200 g suszonych pomidorów,

2-3 suszone eko daktyle lub figi,

1 ząbek czosnku,

1 łyżeczka soku z cytryny,

oregano (może być suszone),

opcjonalnie oliwa z oliwek


Sos bazyliowy:

4 krzaczki świeżej bazylii,

3 suszone eko daktyle lub figi,

1 ząbek czosnku,

1/2 łyżeczki soli morskiej,

opcjonalnie oliwa z oliwek


Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Świeże pomidory kroimy na ćwiartki i… uwaga! fajny sposób wymyślony przez Russella Jamesa: aby sos nie był za rzadki z poszczególnych ćwiartek usuwamy wodniste wnętrze (oczywiście nie wyrzucamy!) i wkładamy do blendera. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i daktyle, pokrapiamy sokiem z cytryny. Ponieważ poszczególne główki czosnku różnią się intensywnością dodajemy na początek PÓŁ ząbka czosnku i szczyptę oregano. Miksujemy wszystko w blenderze. Jeśli macie mocny blender nie musicie dodawać już oliwy z oliwek. Ja mam zwykły więc dolałam trochę. Następnie próbujemy czy sos jest już odpowiednio przyprawiony. Jeżeli nie, dodajemy resztę czosnku i oregano.



Myjemy blender (to ważne bo smaki nie powinny się mieszać) i wkładamy do niego bazylię, 2 daktyle, PÓŁ ząbka czosnku oraz sól. (Ja musiałam jeszcze dolać oliwy). Miksujemy a następnie sprawdzamy czy sos jest dobrze przyprawiony. Bazylia jest dość gorzka dlatego często aby wyrównać smak trzeba dodać jeszcze jednego daktyla, ale lepiej to zrobić po sprawdzeniu czy rzeczywiście jest to konieczne ponieważ bazylia na słodko jest dość dziwna w smaku :)


Kabaczka obieramy i kroimy w plastry. Polecałabym pokrojenie go dodatkowo na mniejsze kawałki ponieważ jeśli ułożycie lasagne z długich plastrów to zanim zjecie ją do końca oba sosy się wymieszają, a to danie świetnie smakuje właśnie dzięki połączeniu dwóch aromatów. Układamy na talerzu kabaczka, nakładamy sos a następnie kładziemy drugą warstwę kabaczka prostopadle do poprzedniej i znowu dodajemy sos. Na końcu przyozdabiamy bazylią, świeżymi pomidorami i gotowe :). Do lasagne można dorobić sałatkę z wnętrz pomidorów jakie wykroiliśmy robiąc sos pomidorowy, ogórka i marynowanego tofu, skropione oliwą i przyprawione na styl sałatki z fetą. Mmm…molto bene! :)



Copyright Monika 2021