Pyszna propozycja na chłodne, już pomału zimowe dni. Robię ten koktajl za każdym razem, kiedy mam ochotę na coś rozgrzewającego. Charakterystyczny, korzenny aromat wprawia mnie w świąteczny nastrój ;)
Składniki na 3 porcje:
ok 1 kg dyni
3 banany
2 pomarańcze
3 łyżki mleczka kokosowego (z puszki)
ok 2 cm świeżego imbiru
pół łyżeczki cynamonu
Rozpoczynamy od wyciśnięcia w wyciskarce soku z dyni – łącznie ze skórką i pestkami w środku. Z 1 kg wychodzi ok 0,5 litra soku. Uwaga! Nie wrzucamy jeszcze imbiru. Wyciskamy sok z pomarańczy. Wszystkie składniki łączymy w blenderze, początkowo w pomniejszonych proporcjach: wlewamy do blendera cały sok z dyni, dodajemy 3 banany, sok z 2 pomarańczy, 2 łyżki mleczka kokosowego, ok 1 cm imbiru (wyciskamy jak czosnek) i pół łyżeczki cynamonu. Blendujemy, a następnie sprawdzamy czy koktajl jest już wystarczająco imbirowy i kremowy, jeśli nie, dodajemy resztę imbiru i mleczka kokosowego. Voila! Gotowe ;)