Ciekawy pomysł na połączenie surowych buraczków z orzeźwiającą miętą i odrobiną czerwonej cebuli. Ważnym składnikiem idealnie uzupełniającym smak potrawy jest gotowany, brązowy ryż więc przepis ten jest w 70% Raw food. Z punktu widzenia diety kwasowo-zasadowej buraczki są średnio zasadowe, natomiast ryż jest kwasowy, tak więc (przy proporcjach buraczków do ryżu jakie podaję niżej) danie to jest lekko kwasowe.
Składniki:
2 średniej wielkości buraczki,
1 mały krzaczek mięty,
1 mała czerwona cebula,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól morska, pieprz ziołowy,
ugotowany, brązowy ryż
Buraczki trzemy na grubej tarce do warzyw i łączymy z rozdrobnioną (ale nie za bardzo) miętą. Następnie dodajemy POŁOWĘ drobno posiekanej cebuli. Kropimy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Próbujemy czy smaki są już odpowiednio zrównoważone, jeśli nie – dodajemy resztę cebuli.
Nakładamy na talerz porcję gotowanego, brązowego ryżu (w zależności od apetytu :)) i dwukrotną porcję buraczków. (Czyli np kubek ryżu + 2 kubki buraczków). Gotowe. Nie zapomnijcie podzielić się wrażeniami :)