Buraczki z miętą na brązowym ryżu

Ciekawy pomysł na połączenie surowych buraczków z orzeźwiającą miętą i odrobiną czerwonej cebuli. Ważnym składnikiem idealnie uzupełniającym smak potrawy jest gotowany, brązowy ryż więc przepis ten jest w 70% Raw food. Z punktu widzenia diety kwasowo-zasadowej buraczki są średnio zasadowe, natomiast ryż jest kwasowy, tak więc (przy proporcjach buraczków do ryżu jakie podaję niżej) danie to jest lekko kwasowe.

 

Składniki:

2 średniej wielkości buraczki,

1 mały krzaczek mięty,

1 mała czerwona cebula,

1 łyżka soku z cytryny,

1 łyżka oliwy z oliwek,

sól morska, pieprz ziołowy,

ugotowany, brązowy ryż

 

Buraczki trzemy na grubej tarce do warzyw i łączymy z rozdrobnioną (ale nie za bardzo) miętą. Następnie dodajemy POŁOWĘ drobno posiekanej cebuli. Kropimy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Próbujemy czy smaki są już odpowiednio zrównoważone, jeśli nie – dodajemy resztę cebuli.

 

Nakładamy na talerz porcję gotowanego, brązowego ryżu (w zależności od apetytu :)) i dwukrotną porcję buraczków. (Czyli np kubek ryżu + 2 kubki buraczków). Gotowe. Nie zapomnijcie podzielić się wrażeniami :)



Copyright Monika 2021