Budyń czekoladowy

19 paź 2010
Budyń czekoladowy

Na początek przepis na prosty, pyszny i lekki deser, kiedy chcecie zjeść coś słodkiego i zdrowego.

Składniki:
avokado,
2 średniej wielkości banany,
4 łyżeczki kakao,
3/4 szklanki wody (150g),
opcjonalnie: wiórki kokosowe, świeże owoce
.


Zadbajcie aby avokado i banany były dojrzałe a kakao eko. Sposób wykonania jest bardzo prosty, składniki trzeba zmiksować w blenderze. Cały sekret tkwi w ilości wody, dlatego najlepiej jeśli najpierw dodacie pół szklanki wody i potem miksując na bieżąco ocenicie czy Wasz blender z takiej ilości jest już w stanie wyrobić kremową masę. Jeśli avokado lub banany nie są dojrzałe może okazać się konieczne dodanie odrobinę stewii, syropu z agawy lub po prostu miodu. Po zmiksowaniu przekładamy na talerz i gotowe. Dobrze smakuje posypany wiórkami kokosowymi i podany z arbuzem. Deser najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu ponieważ avokado dość szybko ciemnieje.


Budyń jest słodki więc jest świetnym rozwiązaniem kiedy przechodzicie na surową dietę i odstawiacie cukier. Robi się go bardzo szybko dlatego jest też dobrą przekąską kiedy wracacie do domu i nie macie jeszcze przygotowanego większego posiłku. Avokado jest zasadowe a dojrzałe banany kwasowe więc składniki się równoważą. Bon appetit!



Copyright Monika 2021