Raw Tydzień (Lato): Dzień szósty

Szóste menu letniego Raw Tygodnia wygląda następująco:

 

 

 

Śniadanie:

Koktajl malinowy.

2 banany

ogórek

garść malin

 

Składniki blendujemy na gładką konsystencję. Klasyczny przepis – bardzo Was zachęcam do korzystania z ostatnich letnich owoców.

 

 

 

Lunch do pracy:

Sałatka z młodym brokułem i pistacjami.

Kilka kwiatów brokuła

1/2 główki sałaty dębowej

kabaczek żółty

duży pomidor malinowy

kilka pistacji solonych

1/2 cytryny

oliwa z oliwek

 

Brokuły przygotowujemy na parze tak, aby były al dente. Sałatę układamy na talerzu, obsypujemy pokrojonym kabaczkiem i pomidorem, oprószamy posiekanymi pistacjami i polewamy sosem z oliwy i cytryny. Gotowe :)

 

 

 

Przekąska:

 

 

 

Obiad:

Zupa dyniowa „Genialna” i sałatka włoska

Zupa (3 porcje):

Duża dynia hokkaido

3 marchewki

przyprawa warzywno-ziołowa najlepiej Bio Avena

 

Sałatka:

1/2 główki sałaty dębowej

1/3 sałaty lodowej

duży pomidor malinowy

1/2 cebuli czerwonej

kilka czarnych oliwek

oliwa z oliwek z suszonych pomidorów

 

Przepis na zupę jest bardzo prosty, ale dzięki przyprawie jest ona niezwykle aromatyczna. Uwielbiam zupę dyniową i często eksperymentuję ze składnikami. Dla mnie ten przepis jest póki co the best ;) Wykonanie: dynię kroimy na kawałki razem ze skórką, wyjmujemy pestki i razem z marchewką oraz 1-2 łyżkami przyprawy gotujemy aż dynia zacznie się rozpadać. Bardzo ważna jest ilość wody – powinno jej być jak najmniej, tylko tyle aby składniki były zanurzone. Kiedy dynia jest już miękka, wszystkie składniki blendujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy, podajemy z natką pietruszki.

Sekretem smaku jest przyprawa. Jak wiecie nie lubię polecać konkretnych produktów, niemniej muszę przyznać, że jestem zachwycona warzywno-ziołową przyprawą Bio Aveny. Dodaje ona potrawie smak bulionu warzywnego i ma bardzo dobry skład: warzywa suszone (marchew, pietruszka korzeń, cebula, seler korzeń), sól (morska/kamienna), zioła suszone (pietruszka nać, koper, seler nać, lubczyk). Wszystkie roślinne składniki są eko.

 

Sałatkę przygotowujemy układając na talerzu sałatę dębową, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pomidora, cebulę i oliwki. Skrapiamy oliwą aromatyzowaną suszonymi pomidorami. Pamiętamy o odpowiednich proporcjach? ;) Raw food to minimum 70% surowego więc zadbajcie by do 1 porcji zupy, były minimum 3 porcje sałaty. Wg. miary objętościowej.

 

Bardzo polecam Wam to danie, zupa jest naprawdę wyjątkowa, a w połączeniu z sałatką włoską zyskuje odrobinę pikanterii ;) Smacznego!

 

 

 

Kolacja:

Sałatka orzechowo – cytrynowa

Kilka liści sałaty

kilka liści młodego szpinaku

1 słodkie jabłko

3-4 świeżo łuskane orzechy laskowe

plasterek cytryny

 

Sałatę i szpinak układamy na talerzu, dodajemy pokrojone jabłko, oprószamy posiekanymi orzechami, skrapiamy sokiem z cytryny.



Copyright Monika Trawinska 2014.