Szóste menu letniego Raw Tygodnia wygląda następująco:
Śniadanie:
Koktajl malinowy.
2 banany
ogórek
garść malin
Składniki blendujemy na gładką konsystencję. Klasyczny przepis – bardzo Was zachęcam do korzystania z ostatnich letnich owoców.
Lunch do pracy:
Sałatka z młodym brokułem i pistacjami.
Kilka kwiatów brokuła
1/2 główki sałaty dębowej
kabaczek żółty
duży pomidor malinowy
kilka pistacji solonych
1/2 cytryny
oliwa z oliwek
Brokuły przygotowujemy na parze tak, aby były al dente. Sałatę układamy na talerzu, obsypujemy pokrojonym kabaczkiem i pomidorem, oprószamy posiekanymi pistacjami i polewamy sosem z oliwy i cytryny. Gotowe :)
Przekąska:
Obiad:
Zupa dyniowa „Genialna” i sałatka włoska
Zupa (3 porcje):
Duża dynia hokkaido
3 marchewki
przyprawa warzywno-ziołowa najlepiej Bio Avena
Sałatka:
1/2 główki sałaty dębowej
1/3 sałaty lodowej
duży pomidor malinowy
1/2 cebuli czerwonej
kilka czarnych oliwek
oliwa z oliwek z suszonych pomidorów
Przepis na zupę jest bardzo prosty, ale dzięki przyprawie jest ona niezwykle aromatyczna. Uwielbiam zupę dyniową i często eksperymentuję ze składnikami. Dla mnie ten przepis jest póki co the best ;) Wykonanie: dynię kroimy na kawałki razem ze skórką, wyjmujemy pestki i razem z marchewką oraz 1-2 łyżkami przyprawy gotujemy aż dynia zacznie się rozpadać. Bardzo ważna jest ilość wody – powinno jej być jak najmniej, tylko tyle aby składniki były zanurzone. Kiedy dynia jest już miękka, wszystkie składniki blendujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy, podajemy z natką pietruszki.
Sekretem smaku jest przyprawa. Jak wiecie nie lubię polecać konkretnych produktów, niemniej muszę przyznać, że jestem zachwycona warzywno-ziołową przyprawą Bio Aveny. Dodaje ona potrawie smak bulionu warzywnego i ma bardzo dobry skład: warzywa suszone (marchew, pietruszka korzeń, cebula, seler korzeń), sól (morska/kamienna), zioła suszone (pietruszka nać, koper, seler nać, lubczyk). Wszystkie roślinne składniki są eko.
Sałatkę przygotowujemy układając na talerzu sałatę dębową, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pomidora, cebulę i oliwki. Skrapiamy oliwą aromatyzowaną suszonymi pomidorami. Pamiętamy o odpowiednich proporcjach? ;) Raw food to minimum 70% surowego więc zadbajcie by do 1 porcji zupy, były minimum 3 porcje sałaty. Wg. miary objętościowej.
Bardzo polecam Wam to danie, zupa jest naprawdę wyjątkowa, a w połączeniu z sałatką włoską zyskuje odrobinę pikanterii ;) Smacznego!
Kolacja:
Sałatka orzechowo – cytrynowa
Kilka liści sałaty
kilka liści młodego szpinaku
1 słodkie jabłko
3-4 świeżo łuskane orzechy laskowe
plasterek cytryny
Sałatę i szpinak układamy na talerzu, dodajemy pokrojone jabłko, oprószamy posiekanymi orzechami, skrapiamy sokiem z cytryny.