Raw Tydzień (Lato): Dzień pierwszy

Letnia edycja Raw Tygodnia odbędzie się pod wezwaniem: „Dieta dla ludzi, a nie ludzie dla diety”, ponieważ wszystko co dotyczy zdrowia, a więc przede wszystkim sposób odżywiania, powinno być ściśle dopasowane do konkretnie NASZEGO organizmu. Jakiś czas temu frutarianka Alani opublikowała swoje przykładowe menu. U niej sprawdza się ono doskonale. Jednak gdybym ja chciała się tak odżywiać najprawdopodobniej nie wytrzymałabym kilku dni. W konkretnie moim przypadku dieta składająca się głównie z owoców jest niewłaściwa, ponieważ mój organizm kiepsko reaguje na nadmiar nawet naturalnych cukrów. Z kolei moje menu być może wcale nie byłoby tak doskonałe np. dla Alani. Dlatego mam nadzieję, że Raw Tydzień przyniesie Wam inspirację przede wszystkim do własnych poszukiwań.

 

Lato jest cudownym czasem – niezrównany aromat warzyw i owoców dojrzewających leniwie pod piekącym słońcem, bogactwo smaków, intensywne barwy. Ahh, dlaczego nie może tak być cały rok? ;) W tym okresie moje menu ulega uproszczeniu. Letnie warzywa i owoce są tak doskonałe w naturalnej formie, że właściwie nie potrzeba żadnych wyszukanych przepisów. Dzisiejszy dzień to moje letnie klasyki.

Startujemy! :)

 

 

Śniadanie:

Koktajl z sałatą i szpinakiem.

Kilka liści sałaty masłowej

Kilka liści szpinaku

1 banan

1 gruszka

1/2 szkl. wody

 

Wszystkie składniki blendujemy. Koniecznie w kolejności – najpierw sałata i szpinak, aż do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy banana i gruszkę. Gotowe :)

 

 

Lunch do pracy:

Sałatka „Z głową w gwiazdach”.

Kilka liści sałaty dębowej

1/2 kabaczka

nektarynka

3 oliwki

1/2 cytryny

2 – 3 daktyle

 

Sałatę rwiemy i układamy na talerzu. Następnie kabaczka, nektarynki i oliwki kroimy w plastry. Używając form do ciastek wycinamy z plastrów kabaczka interesujące kształty. To bardzo fajny sposób na wizualne urozmaicenie potrawy. Myślę, że szczególnie przyda się rodzicom dzieci niezbyt zainteresowanych surowymi warzywami ;) Z połówki cytryny wyciskamy sok i blendujemy go z 2 – 3 daktylami, polewamy tak przygotowanym sosem sałatkę. Voila ;)

 

 

Przekąska:

 

 

 

 

Obiad:

Słońce na talerzu.

Makaron pełnoziarnisty

2 duże pomidory malinowe

3 ogórki

garść kiełków słonecznika

garść pokrojonej sałaty lodowej

1 ogórek małosolny

1/3 czerwonej cebuli

oliwa z oliwy z suszonych pomidorów

przyprawy – klasyczna mieszanka suszonej pietruszki, marchewki, selera, kopru, lubczyka i soli morskiej.

 

Układamy na talerzu porcję makaronu i do tego 3 porcje pokrojonych warzyw. Doprawiamy. Ten najprostszy przepis jest jednym z moich ulubionych w okresie letnim. Namawiam Was bardzo gorąco do smakowania skarbów tego sezonu – fenomenalne pomidory malinowe, ogórki gruntowe i małosolne. Nasycają organizm bogactwem witamin, a zmysły letnim ciepłem.

 

 

 

Kolacja:

3 banany i sok brokułowo – pietruszkowy.

 

Cheers ;)



Copyright Monika 2021