Raw Tydzień: Dzień piąty

22 sty 2012
Raw Tydzień: Dzień piąty


Piąte menu 70% Raw Tygodnia wygląda następująco:




Śniadanie:

Koktajl z kiwi i płatków owsianych.


4 łyżki płatków owsianych (ja używam żytnich)

4 – 5 dojrzałych kiwi

2 dojrzałe banany

1/2 szkl. wody


Płatki z wodą blendujemy dłuższą chwilę, aż będą dokładnie rozdrobnione. Następnie dodajemy kiwi i banana i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.



Czas przygotowania: 10 minut




Lunch do pracy:

chleb z korzennym masłem z avocado i sałatką miętową.



2 kromki chleba z ziaren z pełnego przemiału i na zakwasie

1 małe, dojrzałe avocado

przyprawa korzenna

duża porcja mixu sałat – masłowej, roszponki i odrobiny rukoli

kilka liści mięty

żurawina

1/2 cytryny

olej z suszonych pomidorów


Chleb układamy na talerzu. Avocado obieramy i rozdrabniamy. Chyba najlepszym sposobem jest użycie ubijaczki do ziemniaków (takiej z otworami). Dodajemy szczyptę przyprawy korzennej. Smarujemy chleb. Mix sałat i miętę układamy na talerzu, oprószamy żurawiną i polewamy sosem z kilku kropli soku z cytryny i oleju z suszonych pomidorów.


Mogłoby się wydawać, że ze znalezieniem chleba dobrej jakości nie powinno być najmniejszego problemu. W końcu to jeden z najpopularniejszych, codziennych produktów. Nic bardziej mylnego. Ostatnio, z racji faktu, iż konsumenci coraz częściej wybierają pieczywo razowe, producenci prześcigają się w dodawaniu różnego rodzaju zbóż i ziaren. Jednak kiedy przekroimy chleb z białej mąki i ten razowy okazuje się, że w zasadzie niczym się nie różnią, oprócz… koloru. Cóż, prawda jest taka, że wiele produktów wypiekanych z białej mąki jest barwionych karmelem, by przybrały ciemny, „razowy” kolor. Po pierwsze więc szukajmy chleba z mąki z pełnego przemiału. Po drugie prawdziwy chleb to taki, który piecze się na prawdziwym zakwasie. Jednak kiedy zaczniemy czytać etykiety na pieczywie (jeśli znalezione produkty takie posiadają, bo w Polsce nie ma prawa zobowiązującego piekarzy do umieszczania składu produktu) okazuje się, że znalezienie takiego jest nie lada wyczynem. Niemal wszystkie chleby wypieka się teraz na drożdżach. Trzecia sprawa to szukajmy takiego, który nie zawiera żadnych konserwantów, ulepszaczy i cukru. Jednym słowem – chleb powinien mieć w składzie jedynie mąkę z pełnego przemiału, zakwas, wodę i sól. Jeżeli nie macie dostępu do takiego pieczywa, lepiej z niego całkowicie zrezygnować.

W sezonie letnim bardzo fajną alternatywą dla chleba są kabaczki, które pokrojone w „kromki” są przepysznym rawchlebem ;)




Przekąska:

Kilka ulubionych owoców.





Obiad:

Soczewica z pesto z bazylii i sałatką dyniową.


Ok 70 g suchego ziarna soczewicy zielonej Dupuy gotujemy przez ok 20 – 30 minut (ja zawsze przygotowuję dzień wcześniej).


Pesto:

1 krzaczek bazylii (cały krzaczek, nie łodyga ;))

2 łyżki oleju lnianego

kilka orzechów

1 ząbek czosnku

sól morska


Do blendera wrzucamy orzechy, zalewamy olejem i blendujemy. Jeśli macie blender słabej mocy jak ja, dolejcie taką ilość wody, aby dało się je dokładnie zmiksować. Następnie dodajemy bazylię, pół ząbka czosnku i szczyptę soli morskiej. Kiedy już uzyskamy gładką masę, próbujemy czy sos jest dostatecznie czosnkowy. Jeśli nie, dodajemy drugą połówkę ząbka czosnku.



Sałatka:

4 – 5 cykorii

duży plaster dyni

kiełki

rodzynki



Układamy cykorię, dodajemy pokrojoną dynię, kiełki, oprószamy rodzynkami i polewamy pesto.




Czas przygotowania: 10 minut (jeśli soczewicę ugotujecie poprzedniego dnia).



Pamiętamy o miarach objętościowych ;) Układam na talerzu jedną „jednostkę” jedzenia ugotowanego i do tego trzy jednostki pożywienia surowego.





Kolacja:

Quinoa ze szpinakiem i sosem pomidorowo – czosnkowym oraz szklanka soku gruszkowego.


Ok 20 g suchego ziarna quinoa gotujemy przez 15 minut.


Sałatka:

Kilka liści szpinaku (dla osób początkujących typu baby ;))

kilka pestek dyni

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1/4 ząbka czosnku


Układamy na talerzu quinoa i szpinak (powinno go być 3 razy więcej niż quinoa), oprószamy pestkami. Koncentrat pomidorowy mieszamy z łyżką wody i zmiażdżonym czosnkiem. Polewamy sałatkę i pałaszujemy :)



Czas przygotowania: 15 minut



Do tego szklanka soku z gruszek i marchwi.




Lista zakupów potrzebnych do zrobienia powyższego menu:


4 łyżki płatków owsianych

4 – 5 dojrzałych kiwi

2 dojrzałe banany

2 kromki chleba z ziaren z pełnego przemiału i na zakwasie

1 małe, dojrzałe avocado

przyprawa korzenna

duża porcja mixu sałat – masłowej, roszponki i odrobiny rukoli

kilka liści mięty

żurawina

1/2 cytryny

olej z suszonych pomidorów

kilka ulubionych owoców

ok 70 g suchego ziarna soczewicy zielonej Dupuy

1 krzaczek bazylii

2 łyżki oleju lnianego

kilka orzechów

1 i 1/2 ząbka czosnku

sól morska

4 – 5 cykorii

duży plaster dyni

kiełki

rodzynki

ok 20 g suchego ziarna quinoa

kilka liści szpinaku (dla osób początkujących typu baby)

kilka pestek dyni

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

ok 3 – 4 duże gruszki

3 marchewki




Lista rzeczy, które trzeba przygotować wcześniej:

ugotować soczewicę

namoczyć orzechy





Podobno nikt nie lubi poniedziałków. Czy na pewno? Nowy tydzień, nowe możliwości :)




Foto główne: weheartit.com








Copyright Monika 2021