Piąte menu 70% Raw Tygodnia wygląda następująco:
Śniadanie:
Koktajl z kiwi i płatków owsianych.
4 łyżki płatków owsianych (ja używam żytnich)
4 – 5 dojrzałych kiwi
2 dojrzałe banany
1/2 szkl. wody
Płatki z wodą blendujemy dłuższą chwilę, aż będą dokładnie rozdrobnione. Następnie dodajemy kiwi i banana i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Czas przygotowania: 10 minut
Lunch do pracy:
chleb z korzennym masłem z avocado i sałatką miętową.
2 kromki chleba z ziaren z pełnego przemiału i na zakwasie
1 małe, dojrzałe avocado
przyprawa korzenna
duża porcja mixu sałat – masłowej, roszponki i odrobiny rukoli
kilka liści mięty
żurawina
1/2 cytryny
olej z suszonych pomidorów
Chleb układamy na talerzu. Avocado obieramy i rozdrabniamy. Chyba najlepszym sposobem jest użycie ubijaczki do ziemniaków (takiej z otworami). Dodajemy szczyptę przyprawy korzennej. Smarujemy chleb. Mix sałat i miętę układamy na talerzu, oprószamy żurawiną i polewamy sosem z kilku kropli soku z cytryny i oleju z suszonych pomidorów.
Mogłoby się wydawać, że ze znalezieniem chleba dobrej jakości nie powinno być najmniejszego problemu. W końcu to jeden z najpopularniejszych, codziennych produktów. Nic bardziej mylnego. Ostatnio, z racji faktu, iż konsumenci coraz częściej wybierają pieczywo razowe, producenci prześcigają się w dodawaniu różnego rodzaju zbóż i ziaren. Jednak kiedy przekroimy chleb z białej mąki i ten razowy okazuje się, że w zasadzie niczym się nie różnią, oprócz… koloru. Cóż, prawda jest taka, że wiele produktów wypiekanych z białej mąki jest barwionych karmelem, by przybrały ciemny, „razowy” kolor. Po pierwsze więc szukajmy chleba z mąki z pełnego przemiału. Po drugie prawdziwy chleb to taki, który piecze się na prawdziwym zakwasie. Jednak kiedy zaczniemy czytać etykiety na pieczywie (jeśli znalezione produkty takie posiadają, bo w Polsce nie ma prawa zobowiązującego piekarzy do umieszczania składu produktu) okazuje się, że znalezienie takiego jest nie lada wyczynem. Niemal wszystkie chleby wypieka się teraz na drożdżach. Trzecia sprawa to szukajmy takiego, który nie zawiera żadnych konserwantów, ulepszaczy i cukru. Jednym słowem – chleb powinien mieć w składzie jedynie mąkę z pełnego przemiału, zakwas, wodę i sól. Jeżeli nie macie dostępu do takiego pieczywa, lepiej z niego całkowicie zrezygnować.
W sezonie letnim bardzo fajną alternatywą dla chleba są kabaczki, które pokrojone w „kromki” są przepysznym rawchlebem ;)
Przekąska:
Kilka ulubionych owoców.
Obiad:
Soczewica z pesto z bazylii i sałatką dyniową.
Ok 70 g suchego ziarna soczewicy zielonej Dupuy gotujemy przez ok 20 – 30 minut (ja zawsze przygotowuję dzień wcześniej).
Pesto:
1 krzaczek bazylii (cały krzaczek, nie łodyga ;))
2 łyżki oleju lnianego
kilka orzechów
1 ząbek czosnku
sól morska
Do blendera wrzucamy orzechy, zalewamy olejem i blendujemy. Jeśli macie blender słabej mocy jak ja, dolejcie taką ilość wody, aby dało się je dokładnie zmiksować. Następnie dodajemy bazylię, pół ząbka czosnku i szczyptę soli morskiej. Kiedy już uzyskamy gładką masę, próbujemy czy sos jest dostatecznie czosnkowy. Jeśli nie, dodajemy drugą połówkę ząbka czosnku.
Sałatka:
4 – 5 cykorii
duży plaster dyni
kiełki
rodzynki
Układamy cykorię, dodajemy pokrojoną dynię, kiełki, oprószamy rodzynkami i polewamy pesto.
Czas przygotowania: 10 minut (jeśli soczewicę ugotujecie poprzedniego dnia).
Pamiętamy o miarach objętościowych ;) Układam na talerzu jedną „jednostkę” jedzenia ugotowanego i do tego trzy jednostki pożywienia surowego.
Kolacja:
Quinoa ze szpinakiem i sosem pomidorowo – czosnkowym oraz szklanka soku gruszkowego.
Ok 20 g suchego ziarna quinoa gotujemy przez 15 minut.
Sałatka:
Kilka liści szpinaku (dla osób początkujących typu baby ;))
kilka pestek dyni
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/4 ząbka czosnku
Układamy na talerzu quinoa i szpinak (powinno go być 3 razy więcej niż quinoa), oprószamy pestkami. Koncentrat pomidorowy mieszamy z łyżką wody i zmiażdżonym czosnkiem. Polewamy sałatkę i pałaszujemy :)
Czas przygotowania: 15 minut
Do tego szklanka soku z gruszek i marchwi.
Lista zakupów potrzebnych do zrobienia powyższego menu:
4 łyżki płatków owsianych
4 – 5 dojrzałych kiwi
2 dojrzałe banany
2 kromki chleba z ziaren z pełnego przemiału i na zakwasie
1 małe, dojrzałe avocado
przyprawa korzenna
duża porcja mixu sałat – masłowej, roszponki i odrobiny rukoli
kilka liści mięty
żurawina
1/2 cytryny
olej z suszonych pomidorów
kilka ulubionych owoców
ok 70 g suchego ziarna soczewicy zielonej Dupuy
1 krzaczek bazylii
2 łyżki oleju lnianego
kilka orzechów
1 i 1/2 ząbka czosnku
sól morska
4 – 5 cykorii
duży plaster dyni
kiełki
rodzynki
ok 20 g suchego ziarna quinoa
kilka liści szpinaku (dla osób początkujących typu baby)
kilka pestek dyni
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
ok 3 – 4 duże gruszki
3 marchewki
Lista rzeczy, które trzeba przygotować wcześniej:
ugotować soczewicę
namoczyć orzechy
Podobno nikt nie lubi poniedziałków. Czy na pewno? Nowy tydzień, nowe możliwości :)
Foto główne: weheartit.com