Raw Tydzień: Dzień czwarty

21 sty 2012
Raw Tydzień: Dzień czwarty


Czwarte, niedzielne menu 70% Raw Tygodnia wygląda następująco:




Śniadanie:

Koktajl szpinakowy z mlekiem migdałowym.





100 g surowego szpinaku (zwykłego, nie typy baby)

2 duże, dojrzałe banany

1/2 szklanki mleka migdałowego (o tym, jak je przygotować pisałam wczoraj)

1/2 szklanki wody (jeśli nie macie mleka migdałowego może to być sama woda)


Sposób wykonania jest bardzo prosty – wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Jednak koniecznie w określonej kolejności: najpierw szpinak z mlekiem i wodą, a dopiero kiedy jest on dokładnie rozdrobniony dodajemy banany.



Czas przygotowania: 10 minut




Przekąska:

Lody z mrożonych owoców.


Fajnym sposobem na spędzenie popołudnia w gronie bliskich, szczególnie przyjaciół lub… z dzieciakami ;) jest wykonanie lodów z mrożonych owoców. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze przy ich produkcji można się świetnie bawić. No i są o niebo zdrowsze od wszelkich przekąsek typu chipsy, paluszki itd.


Jak wykonać takie lody pokazywałam już na poniższym filmiku. Oczywiście nie musicie mieć wyciskarki by je zrobić. Takie same efekty da blender dużej mocy. Jeśli macie słabszy, będziecie musieli dodać trochę wody, przez co być może wyjdą rzadsze, ale smak nadal pozostanie ten sam. Enjoy :)







Obiad:

Zupa – krem z ciecierzycy i dyni z sałatką z fenkuła




Zupa:

(Składniki na dwie, trzy porcje)

Ok 70 g suchego ziarna ciecierzycy

ok 1/2 kg dyni

4 marchewki

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

świeżo zmielona kolendra


Ciecierzycę moczymy przez minimum 8 godzin, a następnie gotujemy przez godzinę (ja zawsze przygotowuję strączkowe poprzedniego dnia). Dynię i marchew kroimy na drobne kawałki, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu aż zmięknie. Cebule i czosnek blanszujemy na patelni (bez żadnego tłuszczu, ewentualnie podlewając wodą). Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, umieszczamy je w blenderze i miksujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podajemy posypane świeżo zmieloną kolendrą.



Sałatka:

Ok 2 bulwy fenkuła

1 słodka pomarańcza

świeżo zmielony sezam


Fenkuła i pomarańczę kroimy, oprószamy sezamem, podajemy z zupą.

Wszystkim, którzy nie znają kopru włoskiego (fenkuła) GORĄCO :) polecam spróbowanie go. Jest naprawdę świetną, sezonową alternatywą dla kapusty pekińskiej, która o tej porze roku jest bardzo kiepska jakościowo. Fenkuł ma delikatny, lekko anyżkowy smak, jest chrupiący i soczysty. Brzmi egzotycznie, ale w warzywniakach w mojej okolicy wszędzie jest. Myślę, że nie będziecie mieć problemu ze znalezieniem go, musicie tylko dokładniej pomyszkować w warzywniaku :)






Czas przygotowania: 30 minut (jeśli ciecierzycę ugotujecie poprzedniego dnia).



Pamiętamy o miarach objętościowych ;) Układam na talerzu jedną „jednostkę” jedzenia ugotowanego i do tego trzy jednostki pożywienia surowego.





Kolacja:

Ryż czarny z zielonymi serpentynami oraz szklanka soku z jabłek, marchwi i natki pietruszki



Sałatka:

Ok 20 g suchego ziarna czarnego ryżu

1 łyżka mleczka kokosowego

1 duża, słodka gruszka

kawałek pora długości ok 1 cm


Układamy na talerzu ryż czarny, skrapiamy go mleczkiem kokosowym, kroimy gruszkę i obsypujemy wszystko pokrojonym porem.



Czas przygotowania: 10 minut (jeśli ryż przygotujecie dzień wcześniej)



Do tego szklanka soku z jabłek, marchwi i natki pietruszki.




W dzisiejszym menu nie zakładam 5 posiłku, czyli małej przekąski, ponieważ niedziela to dla mnie czas odpoczynku i częstego podjadania ;) a od czasu do czasu eksperymentów z nowymi przepisami.





Lista zakupów potrzebnych do zrobienia powyższego menu:


100 g surowego szpinaku (zwykłego, nie typu baby)

2 duże, dojrzałe banany

1/2 szklanki mleka migdałowego

mrożone owoce (jeżeli macie ochotę przygotować lody)

ok 70 g suchego ziarna ciecierzycy

ok 1/2 kg dyni

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

świeżo zmielona kolendra

ok 2 bulwy fenkuła (nie, nie podam alternatywy! koniecznie poszukajcie fenkuła! ;))

1 słodka pomarańcza

świeżo zmielony sezam

ok 20 g suchego ziarna czarnego ryżu

1 łyżka mleczka kokosowego

1 duża, słodka gruszka

kawałek pora długości ok. 1 cm

3 – 4 jabłka

ok 1 kg marchwi

pęczek natki pietruszki



Lista rzeczy, które trzeba przygotować wcześniej:

namoczyć i ugotować ciecierzycę

ugotować czarny ryż





Udanego odpoczynku i… kilka słów na niedzielę :)



Foto główne: weheartit.com








Copyright Monika 2021