Produkty kwasowe i zasadowe – lista

Bardzo ważnym parametrem żywności jest jej odczyn. Poszczególne narządy naszego ciała mają różne pH, ale to krew ma odczyn najbardziej miarodajny. Jej pH powinno wynosić 7,36 (lekko zasadowe). Jeżeli na co dzień spożywamy dużo produktów kwasowych (a przeciętna dieta składa się głównie z nich) nasz organizm jest nieustannie w stanie kryzysu. Aby przywrócić równowagę i odpowiednie pH mobilizuje on wewnętrzne rezerwy, nadwyrężając z czasem coraz bardziej kondycję całego ustroju. A kiedy produktów kwasowych jest już zbyt dużo, nasze ciało wiąże toksyny w tłuszcz i odkłada je najpierw w najbardziej biernych częściach (brzuchu, pośladkach, udach), a następnie pokrywa grubą warstwą narządy uniemożliwiając im prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego pH powinno być jednym z najważniejszych parametrów naszego pożywienia. Jednak nie jedynym. Chciałabym również zaznaczyć, że czasami produkty mają wysokie pH, jednak z różnych powodów nie są zdrowe. Dobrym przykładem jest tutaj woda przegotowana. Ma ona bardzo wysokie pH – ponad 9 (ponieważ w procesie gotowania dwutlenek węgla wyparowuje, a to właśnie CO2 zakwasza wodę), ale wywołuje leukocytozę pokarmową. Pamiętajmy więc, aby patrzeć całościowo. Poniższa lista jest stworzona na podstawie badań Roberta Younga. Przeglądając internet wielokrotnie trafiałam na tabele tego typu, jednak zawierające sporo błędów. Ta jest w mojej opinii najbardziej wiarygodna :)




Produkty bardzo zakwaszające


Napoje: alkohol, piwo, wino, słodzony sok owocowy, herbata (szczególnie czarna), kawa, napoje gazowane, napoje energetyczne


Owoce: suszone owoce, marynowane owoce


Warzywa: grzyby


Warzywa korzeniowe: ziemniaki (przechowywane)


Ziarna (świeże): jęczmień, kukurydza, żyto, otręby owsiane


Orzechy: pistacje, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca


Mięso, drób, ryby: owoce morza, ryby hodowlane, wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, jaja


Mleko i przetwory mleczne: ser żółty, twaróg, lody, jogurt, ser kozi, serwatka


Dodatki i przyprawy: musztarda, ocet, sos sojowy, glutaminian sodu, syrop ryżowy, dżem, galaretka, drożdże, słód, kakao


Substancje słodzące: sztuczne słodziki, sacharyna, aspartam, cukier biały, cukier buraczany, syrop kukurydziany, melasa, suszona trzcina cukrowa, syrop z trzciny cukrowej, syrop ze słodu jęczmiennego, fruktoza, syrop z ryż brązowego, syrop klonowy, miód




Produkty średnio zakwaszające


Napoje: naturalny sok owocowy


Owoce: pomarańcza, banan, ananas, brzoskwinia, arbuz, melon, mango, jabłko, jeżyna, świeża figa, jeżyna, kaki, morela, papaja, mandarynka, porzeczka czerwona, agrest, winogrono, żurawina, truskawka, czarna borówka, malina


Ziarna (świeże): brązowy ryż, pszenica, dziki ryż, biały ryż, owies, biały chleb, herbatnik, chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, chleb żytni


Orzechy: orzech włoski


Mięso, drób, ryby: ryby morskie dzikie (nie hodowlane)


Tłuszcze (tłoczone na zimno): margaryna, masło ghee, olej kukurydziany


Dodatki i przyprawy: keczup, gałka muszkatołowa, wanilia, sól kamienna, majonez




Produkty lekko zakwaszające


Owoce: śliwka, świeży daktyl, czereśnia, porzeczka czarna, nektarynka, kantalupa


Ziarna (świeże): proso, kasza, pszenżyto, amarantus


Fasole i rośliny strączkowe (świeże): ciecierzyca, fasola kidney, fasola czarna


Orzechy: orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, pekany


Ziarna (pestki): słonecznik, siemię lniane


Mięso, drób, ryby: ryby słodkowodne, dzikie (nie hodowlane)


Mleko i przetwory mleczne: mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko, śmietana


Tłuszcze (tłoczone na zimno): olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej konopny


Dodatki i przyprawy: curry w proszku




Produkty lekko alkalizujące


Napoje: woda destylowana


Owoce: limonka, cytryna, grejpfrut, kokos, wiśnia


Warzywa: brukselka, groszek, szparagi, karczochy, żywokost lekarski, kalafior, cukinia, rabarbar, por, rzeżucha, szczypior, kalarepa


Warzywa korzeniowe: brukiew, chrzan, rzepa, marchew


Ziarna (świeże): komosa ryżowa, kasza gryczana, pszenica, orkisz


Fasole i rośliny strączkowe (świeże): soczewica, mąka sojowa, tofu


Orzechy: migdały


Ziarna (pestki): sezam, kmin rzymski, koper włoski (fenkuł), kminek


Mleko i przetwory mleczne: mleko kozie


Tłuszcze (tłoczone na zimno): oliwa z oliwek, olej z ogórecznika, olej kokosowy, olej z awokado, olej lniany, olej z wiesiołka, lipidy morskie, olej z wątroby dorsza


Dodatki i przyprawy: zioła, większość przypraw


Substancje słodzące: stewia, cykoria




Produkty średnio alkalizujące


Warzywa: pomidor, awokado, fasolka szparagowa, szczaw, szpinak, czosnek, seler naciowy, kapusta, sałata, papryka słodka, brokuły, endywia, rukola, liście gorczycy


Warzywa korzeniowe: burak, rzodkiewka, imbir


Fasole i rośliny strączkowe (świeże): fasola biała


Dodatki i przyprawy: czerwona papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek, imbir, cebula





Produkty bardzo alkalizujące


Napoje: woda zasadowa


Warzywa: trawy, kiełki, mniszek lekarski, ogórek, warzywa morskie, zielony kalafior, jarmuż, natka pietruszki


Fasole i rośliny strączkowe (świeże): orzechy sojowe, lecytyna sojowa


Ziarna (pestki): dynia


Mleko i przetwory mleczne: mleko ludzkie


Dodatki i przyprawy: sól morska, sól celtycka






Źródło: Robert Young „Próbowałam już tylu diet… Cud równowagi pH”

Foto warzyw: ahmadpi



Copyright Monika Trawinska 2014.