Bardzo ważnym parametrem żywności jest jej odczyn. Poszczególne narządy naszego ciała mają różne pH, ale to krew ma odczyn najbardziej miarodajny. Jej pH powinno wynosić 7,36 (lekko zasadowe). Jeżeli na co dzień spożywamy dużo produktów kwasowych (a przeciętna dieta składa się głównie z nich) nasz organizm jest nieustannie w stanie kryzysu. Aby przywrócić równowagę i odpowiednie pH mobilizuje on wewnętrzne rezerwy, nadwyrężając z czasem coraz bardziej kondycję całego ustroju. A kiedy produktów kwasowych jest już zbyt dużo, nasze ciało wiąże toksyny w tłuszcz i odkłada je najpierw w najbardziej biernych częściach (brzuchu, pośladkach, udach), a następnie pokrywa grubą warstwą narządy uniemożliwiając im prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego pH powinno być jednym z najważniejszych parametrów naszego pożywienia. Jednak nie jedynym. Chciałabym również zaznaczyć, że czasami produkty mają wysokie pH, jednak z różnych powodów nie są zdrowe. Dobrym przykładem jest tutaj woda przegotowana. Ma ona bardzo wysokie pH – ponad 9 (ponieważ w procesie gotowania dwutlenek węgla wyparowuje, a to właśnie CO2 zakwasza wodę), ale wywołuje leukocytozę pokarmową. Pamiętajmy więc, aby patrzeć całościowo. Poniższa lista jest stworzona na podstawie badań Roberta Younga. Przeglądając internet wielokrotnie trafiałam na tabele tego typu, jednak zawierające sporo błędów. Ta jest w mojej opinii najbardziej wiarygodna :)
Produkty bardzo zakwaszające
Napoje: alkohol, piwo, wino, słodzony sok owocowy, herbata (szczególnie czarna), kawa, napoje gazowane, napoje energetyczne
Owoce: suszone owoce, marynowane owoce
Warzywa: grzyby
Warzywa korzeniowe: ziemniaki (przechowywane)
Ziarna (świeże): jęczmień, kukurydza, żyto, otręby owsiane
Orzechy: pistacje, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca
Mięso, drób, ryby: owoce morza, ryby hodowlane, wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, jaja
Mleko i przetwory mleczne: ser żółty, twaróg, lody, jogurt, ser kozi, serwatka
Dodatki i przyprawy: musztarda, ocet, sos sojowy, glutaminian sodu, syrop ryżowy, dżem, galaretka, drożdże, słód, kakao
Substancje słodzące: sztuczne słodziki, sacharyna, aspartam, cukier biały, cukier buraczany, syrop kukurydziany, melasa, suszona trzcina cukrowa, syrop z trzciny cukrowej, syrop ze słodu jęczmiennego, fruktoza, syrop z ryż brązowego, syrop klonowy, miód
Produkty średnio zakwaszające
Napoje: naturalny sok owocowy
Owoce: pomarańcza, banan, ananas, brzoskwinia, arbuz, melon, mango, jabłko, jeżyna, świeża figa, jeżyna, kaki, morela, papaja, mandarynka, porzeczka czerwona, agrest, winogrono, żurawina, truskawka, czarna borówka, malina
Ziarna (świeże): brązowy ryż, pszenica, dziki ryż, biały ryż, owies, biały chleb, herbatnik, chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, chleb żytni
Orzechy: orzech włoski
Mięso, drób, ryby: ryby morskie dzikie (nie hodowlane)
Tłuszcze (tłoczone na zimno): margaryna, masło ghee, olej kukurydziany
Dodatki i przyprawy: keczup, gałka muszkatołowa, wanilia, sól kamienna, majonez
Produkty lekko zakwaszające
Owoce: śliwka, świeży daktyl, czereśnia, porzeczka czarna, nektarynka, kantalupa
Ziarna (świeże): proso, kasza, pszenżyto, amarantus
Fasole i rośliny strączkowe (świeże): ciecierzyca, fasola kidney, fasola czarna
Orzechy: orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, pekany
Ziarna (pestki): słonecznik, siemię lniane
Mięso, drób, ryby: ryby słodkowodne, dzikie (nie hodowlane)
Mleko i przetwory mleczne: mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko, śmietana
Tłuszcze (tłoczone na zimno): olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej konopny
Dodatki i przyprawy: curry w proszku
Produkty lekko alkalizujące
Napoje: woda destylowana
Owoce: limonka, cytryna, grejpfrut, kokos, wiśnia
Warzywa: brukselka, groszek, szparagi, karczochy, żywokost lekarski, kalafior, cukinia, rabarbar, por, rzeżucha, szczypior, kalarepa
Warzywa korzeniowe: brukiew, chrzan, rzepa, marchew
Ziarna (świeże): komosa ryżowa, kasza gryczana, pszenica, orkisz
Fasole i rośliny strączkowe (świeże): soczewica, mąka sojowa, tofu
Orzechy: migdały
Ziarna (pestki): sezam, kmin rzymski, koper włoski (fenkuł), kminek
Mleko i przetwory mleczne: mleko kozie
Tłuszcze (tłoczone na zimno): oliwa z oliwek, olej z ogórecznika, olej kokosowy, olej z awokado, olej lniany, olej z wiesiołka, lipidy morskie, olej z wątroby dorsza
Dodatki i przyprawy: zioła, większość przypraw
Substancje słodzące: stewia, cykoria
Produkty średnio alkalizujące
Warzywa: pomidor, awokado, fasolka szparagowa, szczaw, szpinak, czosnek, seler naciowy, kapusta, sałata, papryka słodka, brokuły, endywia, rukola, liście gorczycy
Warzywa korzeniowe: burak, rzodkiewka, imbir
Fasole i rośliny strączkowe (świeże): fasola biała
Dodatki i przyprawy: czerwona papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek, imbir, cebula
Produkty bardzo alkalizujące
Napoje: woda zasadowa
Warzywa: trawy, kiełki, mniszek lekarski, ogórek, warzywa morskie, zielony kalafior, jarmuż, natka pietruszki
Fasole i rośliny strączkowe (świeże): orzechy sojowe, lecytyna sojowa
Ziarna (pestki): dynia
Mleko i przetwory mleczne: mleko ludzkie
Dodatki i przyprawy: sól morska, sól celtycka
Źródło: Robert Young „Próbowałam już tylu diet… Cud równowagi pH”
Foto warzyw: ahmadpi