Kalendarz warzyw i owoców sezonowych

Wiosna wreszcie przyszła na dobre :D Natura gilgocze nas prażącym słońcem, błękitnym niebem, wszechobecną zielenią i odurzającym zapachem kwitnących drzew. Niedługo pojawią się pierwsze sezonowe warzywa i owoce. Będziemy mogli w końcu po długim, zimowym oczekiwaniu sięgnąć po pachnące, chrupiące i pyszne nowalijki. Przygotowałam poniższy kalendarz, aby ułatwić sobie i Wam wybór co kiedy kupować, by wybrać najświeższe, a przez to najbardziej wartościowe odżywczo sezonowe warzywa i owoce. Jest to pewna średnia, ponieważ zbiory oczywiście w znacznym stopniu zależą od pogody. Susza, silne opady deszczu, długo utrzymujący się mróz lub przedwczesne przymrozki wpływają znacząco na terminy zbiorów. Ogólna zasada mówi, że rośliny ciepłolubne przesadza się do gruntu po 15 maja. Czas wegetacji to najczęściej 40-60 dni. Natomiast ostatnie zbiory roślin wrażliwych na zimno wykonuje się przed pierwszymi przymrozkami :)

To jak, ścigamy się kto pierwszy na targ warzywny? :)




Styczeń

Warzywa: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki.


Owoce: gruszki, jabłka.




Luty

Warzywa: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki.


Owoce: gruszki, jabłka.




Marzec

Warzywa: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki. Pierwsze zbiory rzodkiewki :)


Owoce: gruszki, jabłka.




Kwiecień

Warzywa: cykoria, endywia, natka pietruszki (na oknie), por, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki. Pierwsze zbiory botwinki i rabarbaru :)


Owoce: gruszki, jabłka.




Maj

Warzywa: botwinka, natka pietruszki (na oknie), rzodkiewka, ziemniaki. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu :)


Owoce: Pierwsze zbiory truskawek :D




Czerwiec

Warzywa: botwinka, natka pietruszki (z gruntu), rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, ziemniaki. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych :) Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy.


Owoce: agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek.




Lipiec

Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki :) Pod koniec miesiąca pomidory (ciekawostka – pomidory są w istocie owocami jak niedawno mi słusznie przypomniał jeden z Czytelników).


Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek.




Sierpień

Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona :)


Owoce: agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie, maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, śliwki, truskawki. Pierwsze jagody i winogrona :)




Wrzesień

Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, cykorii, dyni i jarmużu :)


Owoce: brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, porzeczki, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina.




Październik

Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, patison, por, pietruszka, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, endywii i roszponki :)


Owoce: gruszki, jabłka, pigwa, śliwki, winogrona.




Listopad

Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki.


Owoce: gruszki, jabłka, pigwa.




Grudzień

Warzywa: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka, por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki.


Owoce: Gruszki, Jabłka.





Na podstawie informacji z miesięcznika „Działkowiec”,

oraz dobrych rad Pana Józefa z targu warzywnego.



Copyright Monika Trawinska 2014.